Előző
Következő

AZ ÉLETHEZ TÉR KELL

5 tanács

ami megkönnyíti az Ön és tervezője életét

Ha szem előtt tartja ezeket az egyszerű, de logikus tényezőket, rengeteg fejfájást elkerülhet:

  1. Szövegesen fogalmazzák meg az igényeiket. Ne akarja lerajzolni a házat. Írjon helyiséglistát, írja le az elképzelt térkapcsolatokat, de ne akarja lerajzolni a házat! Ezzel nem segíti, hanem hátráltatja saját házának tervezési folyamatát. Sokan lerajzolnak valamit és annyira beleszeretnek, hogy alig lehet őket lebeszélni a rossz megoldásról. A terveztetés megbízás. Ha nincs bizalom, nem lesz eredmény sem.

  2. A tervezés folyamat. A köznyelv hibásan fogalmaz. Az építész nem megálmodja a házat, hanem tervezi az épületet. A megbízót megismerve, kikérdezve, igényeit felmérve az adott terület lehetőségeit mérlegeli és építi be a tervbe, a hatályos és területileg előírt jogszabályi kereteket megtartva. Ezt álmában eddig még senki sem tudta megcsinálni.

  3. Az építész nem műszaki rajzoló. Sokan a saját - és senki ne sértődjön meg - ötlettelen gondolataikat erőltetik rá az építészre, hogy azt rajzolja le... Akkor minek az építész? Aláírni a megrendelő tervét? Az ilyen házakban az építész is hibás, hiszen nem tette hozzá a tudását az épülethez, és nem volt elég határozott a megrendelő téves elképzeléseivel szemben. Persze beköltözés után már mit tehet az ember?

  4. Ön fel tudná venni a versenyt egy rövidtávfutóval, aki minden nap a mozdulatait csiszolja, hogy még nagyobb teljesítményt tudjon kiadni magából? Én biztosan nem. Az építésszel mégis sokan versenyre akarnak kelni, pedig összehasonlíthatatlan a tudásuk. Ha nem hagynak mozgásteret az építész gondolatainak, a ház pontosan ezt tükrözi majd: “Ezt a házat sem az építész tervezte!” Nem jön létre építészeti minőség, és így érték sem!

  5. Az idő Önnek kamatozik. A háztervezés nem rohanás. A saját érdekében mondom, hogy szánjon rá több időt. Az adott tervfázisokat beszéljék át az érintettek, hagyjanak maguknak időt a terv megértéséhez és a szükséges változtatások megfogalmazására. Ne tüzeljen csípőből! 1 hónap alatt házat csak összecsapni lehet, tervezni nem!

Ingyenes információt kérhet az Infótár építkezőknek oldalon...